Vi övergöder våra husdjur


Vi övergöder våra husdjur

Text: Linus Degerskär 

Övervikt och fetma är idag ett utav våra allra största folkhälsoproblem. Men det är inte bara hos oss själva som det existerar, utan viktproblemen projiceras även på våra husdjur. Övervikten och fetman hos våra vanligaste husdjur ökar stadigt. Uppemot 40 procent av landets katter, och mellan 20-30 procent av hundarna beräknas lida av det. Även bland smågnagare såsom kaniner och marsvin finns problematiken.

– Vi utfodrar våra djur precis som oss själva. Vi belönar oss själva med godsaker och då gör vi det med våra husdjur också. Vi tror att vi är snälla, säger Linda Isaksen, legitimerad djursjukskötare på Mölnlycke djurklinik.

Många skaffar husdjur, framförallt hund, utan att riktigt ha tänkt över hur mycket tid som krävs för att sköta om dem ordentligt.

– Människor lever i ett stressat samhälle och man har inte tid att motionera sina djur så mycket som de behöver, säger Linda Isaksen.

Människans allt onyttigare födointag tillsammans med bristande motion drabbar alltså i allt större utsträckning också våra fyrbenade vänner.

– Djuren kan inte styra vad de äter, det gör vi för dem, säger Linda Isaksen.

Djurfetma ökar risken för:

Illustration: Pär Fredriksson