Trendiga reptiler


Trendiga reptiler

Kaniner, marsvin, fåglar, hamstrar, möss och råttor. Många är de som haft ett småhusdjur hemma under uppväxten. Men det håller på att ändras. Enligt Statistiska centralbyrån har de svenska hushållen med något av dessa husdjur minskat kraftigt de senaste åren. Under perioden 2006 till 2012 har exempelvis antalet hushåll med fågel halverats. Mest har möss och råttor minskat i popularitet, med närmare 70 procent.

Reptilernas popularitet har däremot inte rubbats med åren enligt Ulf Renström. Han driver djuraffären Mölndals zoo och reptil och tror det finns många anledningar till att människor väljer en reptil som husdjur.

– Människor idag vill gärna ha ett husdjur som inte skräpar ner eller luktar. Man vill ha något lättskött, säger han.

Många oroar sig över att lämna sina husdjur ensamma under arbetsdagen. Det behöver du inte oroa dig för med exempelvis en ödla eller majssnok.

– En kameleont sitter inte och längtar efter dig precis, säger Ulf Renström.

Det är främst ödlor som säljer. Ulf Renström säger att slöjkamelont, skäggam och leopardgecko är de mest efterfrågade reptilerna bland kunderna. Landsköldpaddor är också relativt populära. Ormar såsom majssnok och kungspyton står bara för omkring fem procent av försäljningen.

Precis som inom mode och heminredning går det trender inom husdjur. Det som är mest aktuellt bland reptiler är så kallad färgmorfning. Det innebär att uppfödare genom avling får fram olika färgvariationer på reptilerna. Leopardgeckos och majssnokar finns i en uppsjö av olika färger och mönster, något som allt oftare efterfrågas bland kunderna enligt Ulf Renström. Ju ovanligare färg desto större plånbok måste du dock ha.

Är du intresserad av att skaffa en reptil är det viktigt att du är väl påläst. Besök också gärna en djuraffär innan du bestämmer dig.

– Jag tycker det ur ett rent pedagogiskt syfte är viktigt att du både får se djuren som ungar och som vuxna innan du bestämmer dig. På så sätt vet du vad som väntar dig, säger Ulf Renström.

Text & foto: Linus Degerskär

 

Läs också: