Pälsens vara eller icke-vara


Pälsens vara eller icke vara

Det finns få saker som kan väcka så mycket känslor som vanskötta eller misshandlade djur. För några månader sedan började det spridas en bild från den polska organisationen Otwarte Klatki som jag tror dök upp i de flestas Facebook-flöden. Bilden föreställde en aktivist bärande en flådd räv och bilden väckte stor uppmärksamhet. Helt plötsligt var alla väldigt engagerade i pälsindustrin. Men vad gjorde folk egentligen för att förhindra att det händer igen? Inte mycket skulle jag tro.

 

Som vanligt i Sverige är det ganska mycket snack och väldigt lite verkstad. Det är enkelt att tycka och tänka, men att faktiskt göra är jobbigare. Speciellt sedan de sociala medierna gjorde intåg i vår vardag. Numera räcker det nämligen att dela någonting på Facebook och så har man gjort dagens goda gärning. Man har spridit vidare informationen, då finns det kanske någon annan därute som faktiskt agerar. Problemet kommer ju när alla tänker så.

 

Men det finns ändå några bilder som i alla fall jag verkligen tror ska ändra världen. Och det gör de! Ett tag i alla fall. För hur många tänker på den syrianske lille pojken som drunknade i Medelhavet när vi pratar flyktingströmmar idag? Och hur många kommer ihåg bilden på den flådda räven när det är dags att köpa vinterjacka och den där svarta med pälskrage är ju bara SÅ fin? Då är minnet kort och skygglapparna har åkt på igen.

 

Det finns de som hävdar att det är naturligt att bära päls och djurhudar, det har vi gjort sedan stenåldern. Men det tycker jag är ganska talande, att det var just på stenåldern vi gjorde detta. För tiderna förändras och så även våra normer. Vi sover inte i grottor längre och vi har andra material att göra kläder av. Utvecklingen har gjort att vi inte längre behöver använda djuren för att hålla oss varma.

 

Jag själv har råkat köpa en jacka med pälskrage när jag var 18. Jag var helt enkelt omedveten om att det var riktig djurpäls. Dålig ursäkt, jag vet, men jag tänkte helt enkelt inte riktigt. Men min medvetenhet ökar, idag skulle jag aldrig köpa någonting med riktig päls.

Är det tack vare Facebook-delningarna jag sett? Kanske det, kanske har det gjort mig lite mer medveten. Fast det räcker inte med att dela en bild. Man måste ta ställning, göra ett aktivt val. Och även om det inte var just bilden på den flådda räven som fick mig att inse problematiken så hoppas jag att i alla fall några personer aktivt har valt att inte köpa den där pälskragen efter att ha sett bilden från den polska organisationen. Jag hoppas att vi tack vare att problemen lyfts fram och får spridning i sociala medier kan inse vad vi faktiskt gör mor våra medresenärer i livet. För då kanske din delning på Facebook faktiskt var dagens goda gärning.

Emilia Berntsson